Аурикулотерапията е една от алтернативните терапии, които идват от традиционната китайска медицина и която може да осигури многобройни ползи за здравето и благосъстоянието. Тази техника споделя същите принципи като акупунктурата, с тази разлика, че е центрирана върху ушната мида.

Това е безболезнена техника, която се фокусира върху стимулирането на определени точки в ухото –повече от 100 – и която може да се практикува по различни начини: от масажи с пръсти до магнитни микросфери, които се прикрепят към ухото с лепенки.

Всяка една от тези точки, стимулирани при аурикулотерапията, е свързана с определени органи от нашето тяло. В случай на стоманени микросфери, без алергична реакция, те остават на място между 4 и 7 дни. По този начин алтернативната медицина ни предлага възможност за профилактика или лечение на различни заболявания.

След като сме наясно какво представлява аурикулотерапията, трябва също така да знаем, че с тази техника може не само да повлияем на различни физиологични състояния, но и да я използваме като метод за диагностициране на множество органични заболявания, чието отражение можем да наблюдаваме в ушите. Това е така, защото ухото се счита за огледало на тялото, където лобът би представлявал главата, ръбовете са нашата част от тялото, а вътрешността е коремът.

Говорим за древна техника на китайската медицина, която не е използвана редовно в Европа до миналия век, от френския лекар Пол Ножие. Оттогава проучванията се фокусират върху създаването на карти, които установяват точките на стимулация на ухото и с кои области на тялото е свързана всяка от тях. Междувременно техниките се развиват, преминавайки през светлина, химическа стимулация и използването на ултразвук.