Рициновото масло е тайното оръжие за красота и неотменна грижа за кожата. Поради разнообразните си ефекти, рициновото масло се използва главно в областта на медицината и козметиката.

Студено пресовано рициново масло позволява висококачествена грижа за кожата, осигурявайки хидратация и антиоксидантни свойства. Маслото предпазва от влиянието на околната среда, а по този начин и преждевременното стареене на кожата. Въпреки това, то не само се бори срещу образуването на бръчки, но също така стимулира производството на колаген.

При редовна употреба рициновото масло помага за избледняване на „старчески“ петна (пигментни петна). Също така действа за избледняване на белези, както и при изключително суха кожа и лющещ се скалп.

Благодарение на високото съдържание на рицинолова киселина в маслото, проблемите с кожата могат да бъдат облекчени бързо. За дълготраен ефект и видими резултати обаче, трябва да знаем как правилно да го прилагаме.

Тъй като маслото е доста мазно, достатъчно е да нанесем само няколко капки от него върху кожата на лицето и да масажираме с кръгови движения. За да подейства още по-добре, препоръчително е да го оставим за една нощ.

Измиването на лицето сутринта трябва да бъде с хладка или студена вода, но не и топла. Сред благоприятните ефекти на маслото е, че съдържащата се в него рицинолова киселина се бори с бактериите, причиняващи акне и има противовъзпалителен ефект.

За лечение и избледняван на пигментни петна по кожата, може да нанасяме маслото върху засегнатите участъци два пъти на ден с памучен тампон. След това леко масажираме мястото и оставяме да подейства за 10-15 минути. След като го отстраним с хладка вода, едва тогава може да нанесем дневен или нощен крем.