Идеализираната представа за приятелството често ни оставя неподготвени за реалността – че понякога тези, с които общуваме, просто не се вписват в тази представа. Хората може да поддържат връзка с нас, защото искат да получат нещо или защото им харесва да имат много приятели. Но дори и приятелството да започне с искрен взаимен интерес, с течение на времето може да се е изчерпало или да се превърне в обратното на това, което е било преди. Разбира се във всички отношения възникват недоразумения и спорове, но ако приятелството редовно ви кара да се чувствате неудобно и ви носи само неприятни моменти, може би е време да го прекратите.

Защо ни е толкова трудно да се измъкнем от токсичен приятел и как можем да го направим?

На пръв поглед не изглежда трудно да прекратим комуникация, която ни причинява дискомфорт. Но се оказва, че не всичко е толкова просто.

Токсичните приятели също могат да имат добри черти. Понякога токсичните симптоми се появяват само от време на време, докато в други ситуации такъв приятел също може да ви помогне или утеши. В този случай преценете всички плюсове и минуси, които ви предлага тази връзка. Ако човек не спазва обещанията си, заема неща и не ги връща, злоупотребява с помощта ви или разпространява тайните ви на други хора, тогава може би не е толкова важно, че понякога той ви прави компания на кино или кафе?

Понякога унизителните забележки се представят като шега, казани с усмивка и придружени с думи като „Искам най-доброто за теб“. Когато обида има приятелска форма (това се нарича “двойно съобщение”), е по-трудно да се разпознае, но не се заблуждавайте. Страхуваме се да бъдем сами и този страх често ни кара да търпим лошо отношение.

Дори ако едно старо приятелство сега не ви носи нищо освен дразнене, миналото, което делите, може да ви накара да се колебаете да го прекратите. Прилича на разпада на любовната връзка и тук трябва да сте търпеливи и просто да го преживеете.

Чувствата са нещо сложно. Можем да усетим цяла гама от емоции към един приятел: любов, гняв и раздразнение. И ето, само вие можете да решите какво преобладава и дали си струва да продължите.

Следващият път ще ви кажа как можете да разберете, дали приятелство, в което участвате, е токсично.