Процесът на стареене е както външен, така и вътрешен; както физически, така и умствен. Въпреки това, един от основните белези, които ни подсказват възрастта на хората, е тяхната кожа. Тя покрива тялото, движи се, когато лицето ни приема различни изражения, променя цвета и вида си в зависимост от случващото се в организма като цяло.

Стареенето е естествен процес. То е присъщо на човека и не може да бъде избегнато. Възможно е обаче да се смекчат симптомите му, да се забави действието му и дори да се обърне хода му в посока подмладяване.
За да можем да повлияем на този процес, е важно да знаем как и защо се случва той.

Специалистите от клиника Томасети, вещи в антиейдж медицината, обясняват как протича състаряването на кожата.

Кожата се обновява непрекъснато, като замества старите клетки с нови. След навършване на 25 години, процесът на обновяване става по-бавен и по-уязвим по отношение на факторите на външната среда. В зряла възраст признаците на състаряването започват да се проявяват по кожата. Бръчките стават по-дълбоки и се появяват петна. Не всички остаряваме с еднаква скорост и причините за това са както генетични, така и свързани със средата.

Чували ли сте за „бялата красота“? „Бялата кожа прикрива седемте несъвършенства“- това е буквалният превод на стара японска поговорка, чийто смисъл може да се предаде така: Дори грозната жена става красива, ако прикрие своите несъвършенства с бялата си кожа.

От векове в Япония се смята, че колкото по-бяла е кожата, толкова по-добре. Това важи с особена сила за жените. Гейшите, считани за образец на японската красота, покриват лицата си с чисто бяла боя.

В японската козметична индустрия съществува цяла гама от избелващи кожата продукти. Тази козметика е истински феномен и е популярна не само в Япония, но и в други източно- и южноазиатски държави .

През лятото в Япония е обичайно да видиш хора, които се разхождат с чадъри против слънце, някои дори използват ръкавици. Японските жени са наясно колко е важно да не позволяват ултравиолетовите лъчи на слънцето да състаряват кожата им. Може би по тази причина Япония е една от страните, в които има най-малко рак на кожата.

Много козметични продукти имат слънцезащитен фактор. Това се дължи на факта, че слънцето е главният виновник за преждевременно стареене. То кара меланоцитите – клетките, които изработват пигментното вещество меланин, – да ускорят производството му, но освен това UV-лъчите имат разрушително действие върху кожата.

Ето няколко съвета за удължаване на младостта на кожата:

1. Използвайте слънцезащитен крем
2. Пийте по два литра вода на ден
3. Избягвайте прекалено солените или пикантни храни
4. Не се мръщете, не бръчкайте веждите и носа
5. Мийте кожата си с чиста вода
6. Спете достатъчно часове