В предишната си публикация ви поговорих малко за токсичните приятели и защо толкова коварно им позволяваме да заемат място в живота ни. Ето някои признаци, по които можете да ги познаете, и които могат да ви подскажат дали е време да преосмислите отношенията си.

1) Кара ви да се „конкурирате“ с другите му приятели

Винаги подчертава, че другите му приятели са по-интересни от вас и ви казва колко добре прекарват времето си с тях в опит да ви накара да ревнувате (дори и само да успява да ви отегчи).

2) Много говори, почти никога не слуша

Приятелят ви споделя ентусиазирано своите новини с вас, но щом се опитате да разкажете ваша история, той трябва незабавно да отговори на спешно текстово съобщение или да намери друга причина, поради която не може да ви изслуша.

3) Критикува ви арогантно, но приема вашата критика враждебно

Честността е важна във всяка връзка и конструктивната критика може да бъде полезна, но токсичният приятел няма да пощади чувствата ви, казвайки ви, че е време да обърнете внимание на фигурата си или за по-добра прическа. Тяхната цел не е да ви кажат истината, а да ви унижат. Но такъв приятел ще бъде ужасно възмутен, ако отговорите с подобно.

4) Вие инициирате всички контакти

Не изглежда особено заинтересован да общува с вас и инвестира много по-малко във връзката, отколкото вие. Обратното също е лошо, когато приятелят ви е твърде натрапчив и се опитва да заема буквално цялото ви свободно време.

5) Опитва се да ви промени

Ако изникне спор, вашият приятел винаги смята, че проблемът е изцяло във вас: винаги се оказва, че трябва да сте по-гъвкави или по-малко раздразнителни или нещо друго. Докато с него всичко е повече от добре.

6) Усещате постоянна емоционална промяна: или вашият приятел е отворен и приятелски настроен, или е студен и безразличен

Непоследователното и непредсказуемо поведение на вашия приятел ви изненадва непрекъснато: само вчера сте имали приятен разговор по телефона, а днес приятелят ви игнорира и се чудите какво сте направили грешно.

7) Постоянно се страхувате да не кажете нещо, което ще разстрои вашият приятел

Вашият приятел често ви се обижда или ядосва, така че сте в постоянно напрежение и цялото ви внимание отива в това да не кажете нещо нередно.

Веднъж разпознаете ли токсичните влияния в живота си, решението дали ще продължат да присъстват в ежедневието ви е изцяло ваше. Надявам се този списък да ви е от помощ.