beauty sleep“Сън за красота” не е просто бабена приказка. Ние, хората, сме способни да се възстановяваме значително бързо, когато спим. Сънят е нашият акумулатор, благодарение на който регенерираме вътрешно, което си личи външно.

Сънят – това е доказано ефективен източник на красота. Когато сме добре отпочинали и сме прекарали 8 часа в полезен сън, кожата ни сияе, очите ни блестят, излъчваме ведрост и изглеждаме свежи. Обратно – когато не сме доспали кожата ни придобива сивкав оттенък, очите ни хлътват, под тях се получават торбички.

Като цяло липсата на сън се отрязва цялостно на организма ни  – клетките на кожата, но и на мозъка не могат да регенерират, в резултат на което рязко спада работоспособността ни, тъй като най-явният признак на недоспиване е загуба на концентрация и забавяне на механизма на мислене. Тялото забавя движенията си, сърцето получава екстрасистори.

Сънят помага за естественото регенериране на клетките. Докато спим съзнанието ни е в покой и мозъкът има време да обработи постъпилата през деня информация и да отпочине. Сърцето бие в спокоен ритъм, забавя се дишането. Като цяло се забавят всички процеси в нашето тяло, което ни помага да отпочинем.

Сънят е полезен от 22:00 до 07:00 сутринта. Т.е. това е най-близо времето, когато хормонално тялото се приготвя да спи след падането на мрака и след като съзнанието е приело, че работата е приключила и е време за почивка. Ако се опитвате да правите нещо друго – да гледате филм, да прекарвате време с приятели, най-често се настройвате и успявате да предизвикате чувство на бодрост. Тя обаче е мнима. Невзетата доза сън ви прави мудни на следващия ден.

Най-добрият сън е в не много топло помещение със свеж прохладен въздух, завити добре, на тъмно и тихо.

Много хора имат свои ритуали преди лягане – чаша топло мляко или топъл чай, четене на книга или взимане на душ. Каквото и да правите, за да спите като бебе, никога не забравяйте да се погрижите за лицето си. Измийте с почистващ лосион, който да премахне грима, тонизирайте със свеж тоник и намажете лицето с хидратиращ нощен крем.

Добрият сън ще доведе до прекрасни утрини и пълноценни дни.