Тъмните кръгове под очите са един от най-често срещните проблеми при жените. Те издават упората и недоспиването, но също така могат да подсказват за липса на витамини или други полезни вещества в организма. Като здравословен или естетичен проблем, който е изписан на лицето, създава усещане за дискомфорт и влияя негативно върху самочувствието.

Справянето с появата на тъмни кръгове под очите може да се постигне с козметични и ежедневни грижи. Първо трябва да се установи дали не са генетично предадени, тъй като тогава може да се помисли само за заличаване и прикриване, а не за тотално премахване. Много е вероятно някой от семейството да има подобен проблем, който да е предаден.

Друго решение е да се набави нужното количество сън в продължение на поне месец. Приемът на витаминозни храни и такива, които съдържат минимално количество захар, също могат да окажат благоприятно въздействие. Начинът на хранене оказва влияние не само върху лицето, но и върху кожата, органите и душевното състояние. Същото важи и за начина на живот. Тренировки, детоксикация и отсъствието на стрес също могат да помогнат за премахване на черните кръгове.

Използването на козметика, която да е специално създадена за околоочния контур, е задължително притежание на всяка жена. След двадесетата си година е напълно нормално да се започне с употребата на кремове, които стимулират кръвообращението в зоната около очите. По този начин се забавя не само появата на бръчки, но и се худратира кожата, за да изгледа нежна и сияйна.

В борбата с тъмните кръгове помагат и домашните лекове. Така например могат да се използват употребени и изстинали чаени пакетчета от лайка. Те са поставят сутрин и вечер върху очите в продължение на около 15 мин. Нарязани и изстудени резани картофи, краставици и моркови оказват благоприятно въздействие и премахват подпухналостта. Натъркването на зоната около и под очите с ледени кубчета също помага при борбата с неприятните черни кръгове.

Регулярната употреба на пачове, който се залепят, под очите е част от задължителната козметична грижа. Може да използват домашно приготвени с мед, зехтин и мляко или пък готови, които може да се закупят от съответните магазини.

Не бива да се подценява зоната около очите, защото тя е нежна и изисква определени грижи. В противен случай придава нездравословен и изтощен вид. С малки усилия всеки ден могат да се постигнат отлични резултати и да мислим за един проблем по-малко.