Гримът е невероятно решение за прикриване на несъвършенства по кожата на лицето. С него може да се придадат контури и да се твори, за да се постигне съвършенство. Сега живеем във времената на идеалните на външен вид хора и гримът е само едно от средствата за постигането на тази идилия. Въпреки новоналожената мода, има и такива човешки същества, които се противопоставят и продължават да твърдят, че красотата се крие в естественото излъчване.

Много от известните дами като Джулия Робъртс например подеха инициативи за лица без грим. По този начин се насърчават жените да бъдат по-уверени в себе си и да не се притесняват от несъвършенства си. С появата на все повече известни личности без грим, дори и на престижни събития, се показва, че и те са нормални земни същества, които трябва да се справят с ежедневните проблеми с кожата и косата. Оставят холивудския блясък на страна и показват истинските си лица.

В България от тази тенденция бе вдъхновена Никол Станкулова. Във вид на предизвикателство тя провокира дамите да покажат в социалните мрежи как изглеждат без капка грим. Жените трябваше да направят снимка и да я добавят като стори или пост и да отбележат известната тв водеща. Може да се каже, че мисията бе успешна, защото интересът бе голям и предизвика дори някои от родните знаменитости да се престрашат и да се покажат такива, каквито са в действителност.

Изисква се смелост да застанеш пред света и да разкриеш себе си в цялата си светлина. Е, може би не напълно, но поне физически. Никой от нас не е виновен за гените, които има – някои са с прекрасни черти, други с не толкова. Но красотата е субективна и не може да се наложи един единствен стандарт.

Гримът ни помага да имаме по-голямо самочувствие и да бъдем по-атрактивни за останалите. Необходимо е обаче да разберем, че това е маска, която слагаме за пред обществото. Тя няма да е винаги с нас и затова трябва да се приемем естествени.