Бенките са пигментация по нашата кожа и могат да се появят по всички части на тялото ни. Някои хора ги определят като недостатък, а за други са символ на чар и красота. Конфликт се заражда и между дерматолозите, като някои съветват да се премахнат, а други да не се отстраняват, ако не създават проблеми.

Бенките могат да бъдат генетично предадени, но много от тях придобиваме впоследствие. Те се появяват поради прекомерно излагане на слънчева светлина, като пигментация на кожата или като първи знак за наличието на определен кожен или здравословен проблем. За да сме сигурни, че бенките ни не са опасни, е необходимо да посетим дерматолога си. За съжаление много малко от нас обръщат внимание при поява на нови образувания по кожата, а отиват на лекар само при наличието на проблем.

Възможно е да имаме по тялото си различни видове бенки. В повечето случаи те са много тъмнокафяви на цвят, гладки са и са със съразмерни очертания. От тях не бива да се притеснявам, но е добре да се посъветваме с човек, който е наясно. Съществуват и други бенки, които са издадени над кожата и са светлокафяви – паполоми. Това тяхно израстване се дължи на триенето между дрехите и кожата. В повечето случай те също са безвредни. Неприятното при тях е, че са обеми, пречат и може да ги закачим и раздразним, което пък да доведе до инфекция. Този тип бенки се премахват с лазер или с ток от специализирано лице.

Най-опасни са тези, които са черни или в себе си съдържат друга бенка (точица). Някои от тях могат да бъдат с неравен контур, а други да са с абсолютно съвършена кръгла форма. Ако ви се появи такова образувание, веднага се свържете с дерматолога си, за да го прегледа обстойно. Понякога при тях има съмнения, защото се приемат като предвестници на рака на кожата. Именно това изисква и оперативното им премахване и изследване.

Няма от какво да се притеснявате, ако следите състоянието на кожата и бенките си редовно. Както посещавате зъболекаря и личния си лекар, така трябва да навестявате и дерматолога.