Твърде често хората се притесняват, че ракът на кожата може да бъде причинен, или да възникне, в следствие от слънцето, замърсяването или други външни фактори.

Ето какво мога да ви споделя за това заболяване от разговори с лекари, а не от четене на форуми:

1) Ракът на кожата може да се хване на време и да се приложи съответното лечение, ако човек не пропуска профилактични прегледи.

2) Мит е, че цветнокожите не заболяват от рак на кожата. Това е коварна болест, която не подбира по пол или цвят. Вярно е обаче, че хората с по-светла кожа при небрежност са по-изложени на риск.

doctor_dermatologist3) Семейна обремененост. Независимо от цвета на кожата, дали изобщо имате някакви проблеми с нея, факт е, че ако имате в семейството си роднина – баща, майка, баба или дядо, рискът за развитие на това заболяване при вас е от 30 до 50%. Така че наследствеността е нещо, което задължително трябва да съобщите при посещение при дерматолог.

4) Според проучване, което открих по темата, около 419 000 са случаите, регистрирани само в Америка, на заболели от рак след продължително перманентно използване на солариум. Ако ползвате този тип услуги бъдете много предпазливи и умерени. Консултирайте се с лекар за това колко често и колко дълго излагате тялото си.

5) Бенките и други пигментни образования. По тази тема писах в предния пост, откъдето можете да прочетете. Тук само ще допълня, че можете да поискате специален “мерител”. Това общо взето е картонен шаблон, подобен на линия, върху който са показани най-общо кои бенки са безобидни и при появата на кои трябва да се притеснявате и по-зорко да следите.

Като заключение ще допълня, че има много информация за рак на кожата, която различни хора споделят във форуми. Някои неща може и да са верни, но средностатистическият българин няма много добро здравно образование и не може да отсее кое е истина и кое -заблуда.