Какъв грим използваме? Това определено е един от най-значимите въпроси, които би трябвало да си зададем, ако имаме проблемна кожа. Или по-скоро “какъв грим е добре да използваме”.

Всяка жена знае добре, че макиажът е онзи елемент, който съдейства на визията ни, за да се получи Уау! ефект. Изглеждаме чудесно с розови бузи, перлени отблясъци по скулите, проблясващи прашинки покрай очите, дълги мигли, изписани вежди.

Грим се използва още от дълбока древност, като най-силно изпъкват познанията ни за египтяните, когато и мъже, и жени са подчертавали очите си, за да си придадат по-добър вид, а може би просто е било символ на изразът да са по-близо до боговете. Тогава обаче пигментите, използвани за грима, са били извличани от растения и съдържали естествени земни минерали. Днес гримовете се произвеждат благодарение на химическите постижения на науката – използват се различни съединения, някои от които могат да раздразнят, предизвикват алергични реакции и като цяло съсипват кожата. Резултатът е появата на бръчки, избледняване, изчезване на естествената свежест. Редно е да внимаваме какви точно козметични продукти използваме.

Евтината козметика е вариант за много жени с по-ниски доходи. Но тя крие рискът да увреди кожата по изброените начини. С най-голямо внимание подбирайте фон дю тена, който ползвате,  тъй като именно той може да доведе до много проблеми – допълнително омазняване на лицето, предизвикване на сърбеж, появата на черни точки и малки пъпчици. Това се дължи не толкова на некачествените съставки, които се съдържат в този продукт, колкото на специалните грижи, от които най-вероятно има нужда вашата кожа. Ако тя е мазна, не е изобщо добра идея да използвате нито кремове за нормална кожа, нито продукти “за всеки” тип. Ако имате акнетична кожа, то разкрасителната козметика може да подразни, запуши порите и предизвика зачервяване. В последствие давате допълнително средства за мазила и поръчвате кремове и лосиони, за да се избавите от възникнали проблем, с което се оказва, че харчите повече.

organic-face-careКой е правилният фон дю тен? Това е онзи, които отговаря на спецификите на вашата кожа. Той най-вероятно е по-скъп от останалите, но ще съдържа необходимите съставки – за регулиране на себума, магнезии и цинк против дразнене и зачервяване, ще има дишащ ефект, няма да замърсява порите. Най-подходящи са медицински тестваните продукти. Такива са антибактериалната серия на Mayballine, Max-factor, както и тази на Eucerine и Clinique. Търсете ги в големите козметични центрове, където консултантите ще ви насочат точно кой продукт да използвате от сериите, за да пасва идеално на вашия тип кожа.

И последно – какъвто и фон дю тен да ползвате, никога не забравяйте да нанесете предварително основа на лицето си. Най-добре с антиблемиш формула, за да предпази кожата от омазняване през деня.