DermatologistГрижата за кожата трябва да ви е със степен на важност както ходенето на зъболекар или гинеколог – т.е поне веднъж годишно -профилактично.

Профилактиката е необходима не когато установите, че имате проблем или се съмнявате за нещо, а защото има неща, които специалистът може да ви каже, да ви насочи в грижата за тялото, да ви предпази или да забележи, просто защото знае къде да търси и какво да гледа.

Малцина сигурно знаят, че кожата всъщност е орган. При това най-изложеният на външни влияния – слънчеви лъчи, дъжд, замърсяване, газове и други. Бялата кожа е много по-предразположена към раздразнения, отколкото по-тъмната, като най-често срещаните проблеми са високата пигментация, акне и слънчево изгаряне.

Когато е акнетична кожата, поддържането на отлична хигиена и използването на специализирана козметика е от особено значение. Избягвайте всякакви евтини гримове, а ако сте мъж, макар да смятате, че мазането с кремове е чисто женска черта – поддържайте кожата си добре овлажнена и използвайте продукти за регулиране на себума (омъзняването). Както вие обичате да докосвате жени с гладка и мека кожа, така и ние жените обичаме да докосваме мъже с неназъбени и мазни лица. Така че – погрижете се!

Имате ли много светла кожа, веднага можете да вземете мерки да я мажете със слънцезащитен лосион с най-висок фактор. Не забравяйте и лосион след излагане на слънце. Ходете по-често на дерматолог, тъй като хората с по-бяла кожа са по-податливи на ракови заболявания.

Бенките са проблем на много хора. Колкото повече бенки имате, толкова по-висок е рискът при излагане на слънце. По тялото ни постоянно се появяват бенки и това не бива да ни притеснява. Някои просто се образуват, други са климактерични петна или други. Посещавайте дерматолог, за да наблюдава тяхното развитие. Кафявите бенки са по-“безопасни”. Проблемни са бенки с много тъмен и наситен цвят – до черно, релефни образования, такива с червена пигментация и развиващи се. Затова е добре да следите внимателно дали някоя бенка не расте или потъмнява. В днешно време, още при съмнение, се извършва манипулацията по премахване на бенката/петното, за да се избегне по-нататъшен риск.

А вие, колко често посещавате вашия дерматолог?