activities-in-the-morning-wake-up-earlyЕдна много хубава мисъл на Бенджамин Франклин казва, че ранното лягане и ранното ставане даряват човека със здраве, богатство и мъдрост. Съгласна съм с всяка дума.

Човешкият организъм като цяло изпитва нужда от сън, когато се стъмни и се събужда съвсем сам, когато слънцето изгрее. Това ни е биологично заложено. С помощта на електричеството, телевизията и хилядите други занимания, които съвременният човек е измислил като начини да държи съзнанието си будно за по-дълго време, което като цяло е… противоестествено. Но приспособявайки така организмът си ние можем да си създадем режим, изцяло отговарящ на нуждите и потребностите ни. Например да си лягаме към 22ч и да ставаме към 6ч е много по-разумна идея отколкото да будуваме до 24ч и да се опитваме да станем към 6:30 или 7:00, за да започнем работа в 9:00. Ето и пет причини, поради, които да го правите:

1. Утрото е по-мъдро от вечерта – още една мисъл, която страхотно много ми допада. Едно, че това е самата истина. Когато сте свежи и мозъкът ви е отпочинал много по-бързо и лесно взимате решения.

2. Сутринно време сте по-съсредоточени и можете да отхвърлите много повече от задачите, които изискват – отговаряне на мейли, преглед на новини, съпоставка по таблици, разговор с хора, срещи, прегледи и  подобни.

3. Сутрин сте много по-красиви! Кожата на тялото и лицето ви има отпочинал вид. Измивате лицето си със студена вода и затворените пори ви придават порцеланов блясък. Следобед кожата е изтощена, гримът вече е стоял с часове на лицето ви, порите са отворени и замърсени от задачите, които вършите… Потни сте и едва в три часа мечтаете да се приберете у дома.

4. Сутрините са много по-подходящи за тренировка. Тя енергизира, ободрява и стимулира метаболизма. Благодарение на сутрешните тренировки можете да си изградите подходяща диета и да постигате добри резултати. Вечер сте уморени и натоварвате сърцето.

5. Постигане на професионални и лични успехи. Ако станете по-рано ще имате повече време да се подготвите да изглеждате добре за работното си място. Ще сте вече освежени и няма да изглеждате заспали. Ще сте способни да отхвърлите повече работа. А най-хубавото е, че ако денят започне по-рано, вие ще приключите работата си по-рано и ще имате повече време за себе си, близките си и приятелите си.