Знаете ли, че калните бани са сред най-старите процедури в света? Калта, която се използва за тях, се формира на дъното на големи водни басейни – море, солно езеро – и е богата на различни витамини, минерали и микроорганизми, които имат цялостно лечебно действие върху организма. Нека видим някои от предимствата:

Ексфолиращо действие: Калта действа като естествен скраб и помага за отстраняването на мъртвите кожни клетки, като оставя кожата гладка, свежа и подхранена за дълго време.

Почистване: Калта може да абсорбира излишния себум и замърсявания от кожата, което помага за отлично почистване и отпушване на порите.

Подхранване: Както вече споменах, тази кал е естествен природен продукт, който е съставен от минерали и микроелементи. Те подпомагат хидратацията и подхранването на кожата.

Антиоксидант: Някои кални бани са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата срещу свободните радикали и да предпазят кожата от преждевременно стареене.

Релаксация: Топлата кална баня може да помогне за отпускане на мускулите и сърцето, като същевременно предоставя приятно усещане за комфорт.

Калните бани могат да се използват и в различни терапевтични цели, като лечение на ставни болки, ревматизъм и дори за забавяне на кожни проблеми като псориазис. Преди да използвате кални бани, е важно да се консултирате с лекар или специалист, особено ако имате здравословни проблеми или алергии, за да се уверите, че това е подходящата терапия за вас.

В България могат да бъдат извършени по Черноморието, като най-известния курорт с кални бани е Поморие.