От скоро в интернет пространството се появи терминът „маскне“ или с други думи, това е акне, причинено от носенето на защитна маска. Явно и тук монетата има две страни, защото, предпазвайки ни от коронавирус, маската за лице може да окаже неблагоприятно влияние върху кожата ни.

По думите на дерматолози, неприятни ситни пъпчици се появяват в резултат от контакта между материята и кожата, също и от влагата, която се образува под маската.

Носете маска, където и когато се налага, но прилагайте съветите от следващите редове, за да запазите кожата си здрава и сияйна.

Първо: Преди да сложите маската почистете лицето си. Измийте го добре, подсушете хубаво кожата и задължително нанесете хидратиращ крем или лосион и изчакайте да попие напълно. Ако маската е за еднократна употреба, я изхвърлете веднага след използване, а ако е от плат, я изперете добре. След това отново почистете лицето си с козметично средство, подходящо за типа ви кожа.

Второ: Оставете грима. След като сте с маска, никой няма да обърне внимание имате ли пудра и какъв цвят е червилото ви. Най-добре е кожата ви да бъде чиста, за да може да „диша“ и по този начин да намалите шанса за поява на маскне.

Трето: Премахнете лошия навик да докосвате често лицето си. Доказано е, че по пръстите се задържат много бактерии, които лесно ще приютите в кожата си, пипайки лицето. А в комбинация и с маската, предоставяте на микробите благоприятна почва за развитие и резултатът отново е акне или друг вид кожни проблеми.