Знам, че не засягам темата за първи път, но тъй като е актуална, нека малко я актуализирам. Тъмните кръгове под очите или известни още като очи на панда са неприятни за всички ни и са най-изявените издайници на недоспиването и умората. А причините за тях могат да бъдат от различно естество.

Тъй като наближава 14 февруари и всички искат да изглеждат свежи и красиви на този специален ден, ще си припомним или научим някои нови съвети за това как да се отървем от тях или поне да ги прикрием.

Грим или коректор
Тъмните кръгове се дължат в повечето случаи на стрес или липса на сън. В тази връзка обикновено се използва грим или коректор за покриване и изравняване на тена. Освен това, в интернет има различни съвети и видеа за обявяване на война на упоритите тъмни кръгове.

Честа последица от липса на сън или топлина
Синкаво-лилавите сенки под очите се появяват при много хора в резултат на липса на сън или топлина. Освен това често се появяват като отоци, което прави външния вид още по-уморен и повяхнал. Тези явления са чест резултат от лимфна конгестия, причинена от топлина или хронична липса на сън.

Съответната причина определя мярката, която е най-ефективна срещу тъмните кръгове. Както потвърждават лекарите, тъмните кръгове често могат да са и генетични. Тъй като кожата под очите обикновено е доста тънка, кръвоносните съдове са по-ясно изразени. В същото време неприятният ефект на панда се засилва допълнително от тъмната пигментация на кожата. Твърде много UV светлина също стимулира повишеното образуване на меланин под очите.

Трик със студена лъжица
Например изпитан метод в борбата с тъмните кръгове е поставянето на студена лъжица върху очите. Според дерматолозите този съвет помага само в краткосрочен план.
Тъмните кръгове изглеждат визуално по-малко забележими, тъй като съдовете се свиват. След затопляне на кожата обаче тъмните кръгове отново са по-ясно видими.

Охладени резенчета краставица или пакетчета чай имат подобен ефект върху тъмните кръгове. От една страна, зеленчуците гарантират свиването на кръвоносните съдове. В същото време краставицата осигурява на кожата достатъчно хидратация. В резултат зоната около очите като цяло изглежда по-свежа.

Някои използват и картофи, но дерматолозите не препоръчват този метод, тъй като съдържащото се в тях нишесте води до дразнене или дори възпаление. В същото време картофите са склонни да изсушават кожата.