Веган козметиката не съдържа съставки от животински произход. Докато веганската диета избягва месо, яйца, млечни продукти и мед, списъкът с животински съставки в козметиката е много по-дълъг. Например, кератинът е табу в шампоаните. От животински произход е и съдържащият се в някои червила кармин, който се получава от женски люспести насекоми. А пчелният восък и животинските мазнини също нямат място във веган козметиката.

Как да разпознаем веган козметиката?
Просто разглеждането на списъка на съставките обикновено няма смисъл за неспециалисти, тъй като животинските вещества често са скрити зад номенклатура. Кой би предположил, че холестеролът или колагенът са от животински произход? Продукти, които не съдържат никакви животински съставки или добавки и не използват тестове върху животни, са маркирани с международен печат за одобрение.

Натуралната козметика винаги ли е веган?
Не е задължително. Натуралната козметика съдържа естествени, близки до естествените и идентични с природата съставки. Това обаче не изключва животински вещества. От друга страна, веган козметиката не е непременно част от натуралната козметика. Тъй като животинските суровини често се заменят със синтетични алтернативи.

Подходяща ли е веган козметиката за чувствителна кожа?
По принцип да. Веганската козметика обаче може да съдържа и вещества, които индивидуално предизвикват дразнене на кожата. В случай на алергии, както при всички козметични продукти, първо трябва да тествате малко количество от продукта в сгъвката на ръката си.