Чували ли сте за аюрведа? Това е древна наука от Индия за здравословен начин на живот, която датира повече от 5000 години. Ако темата ви е интересна, в Интернет може да откриете много информация и съвети за хранителни режими. Аз обаче попаднах на нещо по-различно – грижа за кожата на лицето според екзотичното учение.

Аюрведа възприема тялото като умален макет на Вселената, който се съчетава трите основни енергии питта, кафа и вата. Затова, ако искате да се грижите за кожата на лицето си, първо трябва да разберете към коя енергия спадате. Сухата кожа е към вата, мазната към кафа, а чувствителната към питта.

Кожата тип ватта е суха и тънка, а след една определена възраст започва да повяхва. Всяко недоспиване или умора ѝ се отразяват трайно. Студът също е безмилостен към нея. Затова, ако имате такава кожа, трябва да приемате повече топли и течни храни. Може да хидратирате лицето си с масла от роза, портокал или жасмин.

Кожата тим кафа е склонна към бързо омазняване. Положителното е, че имате високо съдържание на колаген, който предпазва от преждевременно стареене. Отрицателните страни са, освен лъскавия ефект, предразполагането към акне или други кожни инфекции. Избягвайте тежки десерти и прекомерно мазни или пържени храни. Фокусирайте се върху пилинг процедури и интензивни масажи. Използвайте подсушаващи масла като евкалипт или кедър.

Кожата тип питта е нормална към мазна. Тя е по-светла и е склонна към зачервявания и алергии. При нея трябва да приемате повече зеленчуци и плодове. Хубаво е да използвате успокояващи и охлаждащи масла като мента, лайка.

Според аюрведа, кожата ни е жив организъм, затова само естествено натурални продукти могат да се грижат добре за нея.