Хубавото време ни носи добро настроение, но ако термометърът наближава 40 градуса по Целзий за няколко дни, ентусиазмът може бързо да избледнее. И така, какво може да направим с топлината и обилното изпотяване? Подбрах няколко прости съвета и трика, които бързо ще ни освежат, дори при високи температури.

Разбира се, най-важна е хидратацията и достатъчният прием на течности. В момента има богат асортимент от пресни плодове, които могат да подправят вкуса на чаша вода или да се превърнат в смутита, фрешове или студен чай. Така че наздраве с летни утоляващи жаждата течности.

Особено модерен и полезен аксесоар за лятото са освежаващите спрейове за тяло. Охлаждането с натискане на едно бутонче е достъпно не само навсякъде, но може да го направим и вкъщи за нула време. Просто смесваме малко дестилирана вода с няколко капки етерично масло и гел от алое вера в спрей флакон, разклащаме и сме готови.

Що се отнася до храненето, препоръчва се консумирането на сезонни плодове и зеленчуци като домати, краставици или дини. Те са с високо съдържание на вода и са идеални за утоляване на жаждата. Продуктите от краве мляко и суровите зеленчуци също охлаждат. Градински чай, мента и коприва могат да се използват и като топли чайове, за да не се изпотяваме прекалено много. Храната и напитките не бива да са прекалено студени, тъй като те могат да натоварят тялото и още повече да стимулират производството на топлина.

В горещите дни ободряващите душове са особено на почит. Особено предпочитани са редуващите се – с топла и студена вода – които освен че освежават са и здравословни. Ако искаме да усетим и ободряващо изтръпване на кожата си, най -добре е да използваме душ гелове или лосиони за тяло с освежаващи съставки като мента или евкалипт.

А вие сещате ли се за други трикове?