Бабини съвети за хубаво лице

Всяка от вас бас държа, че има баба, която й е казвал стари и изпитани методи как да направи кожата на лицето по-красива, здрава и сияйна. Смятайки, че нейните виждания са най-правилни, тя често е отхвърляла или продължава да отхвърля съвременните маски, мицеларни води или други козметични продукти на сложните за произнасяне марки като Ло-ре-ал, Ю-се-рин и прочие. Нека си припомним някои от препоръки от миналото на нашите прародители.

grannyЕдно време разпространено било схващането, че чистотата граничи с божествеността. Затова бабите и до днес съветват да се мие лицето по 10 пъти на ден, за да се премахва потта и прахта след работа или излизане навън.

Кисело мляко, мед и яйце са неразривни части от рецептите за маски от онова време – затова много наши баби и до днес казват, че тези три съставки са най-ценни и с нищо несравнимо действие.

А краставицата? Без нея също не може, но бабите ни не веднъж са ни съветвали да взимаме обелките и с вътрешната им страна, откъм краставицата, натъркаме лицата си много старателно. Това предпазвало от бръчки. Всъщност – да, ама не съвсем, тъй като опъващият ефект, който краставицата предизвиква, е само временно усещане.

Хумата ми е любима. За всяко нещо може да се използва – за коса, за лице, за рамене и шия. Толкова е била разпространена, че във всяка бабина къща ще се намери поне една картонена опаковка, която ще ви предложат да си занесете у дома, защото е „най-хубавото нещо за почистване на лице”.

Класацията ми с бабините съвети обаче води класическо средство против кожни раздразнения. Това е знаменитият крем Здраве. И до днес ще чуете бабите да ни казват да си го купим и да си намажем лицето, напуканите ръце или раничката на коляното (макар и да сме пораснали вече). А категоричността в погледа им, когато ни убеждават е безценна.

Да видим вие какви бабини съвети за хубава кожа помните?

One thought on “Бабини съвети за хубаво лице”

  1. като прочетох това за краставицата веднага ми изскочи един спомен от времето, когато баба ме гледаше на село. тя постоянно се мажеше с обелките, ама нашите краставици си бяха екологично отгледани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *