Всяка от вас бас държа, че има баба, която й е казвал стари и изпитани методи как да направи кожата на лицето по-красива, здрава и сияйна. Смятайки, че нейните виждания са най-правилни, тя често е отхвърляла или продължава да отхвърля съвременните маски, мицеларни води или други козметични продукти на сложните за произнасяне марки като Ло-ре-ал, Ю-се-рин и прочие. Нека си припомним някои от препоръки от миналото на нашите прародители.

grannyЕдно време разпространено било схващането, че чистотата граничи с божествеността. Затова бабите и до днес съветват да се мие лицето по 10 пъти на ден, за да се премахва потта и прахта след работа или излизане навън.

Кисело мляко, мед и яйце са неразривни части от рецептите за маски от онова време – затова много наши баби и до днес казват, че тези три съставки са най-ценни и с нищо несравнимо действие.

А краставицата? Без нея също не може, но бабите ни не веднъж са ни съветвали да взимаме обелките и с вътрешната им страна, откъм краставицата, натъркаме лицата си много старателно. Това предпазвало от бръчки. Всъщност – да, ама не съвсем, тъй като опъващият ефект, който краставицата предизвиква, е само временно усещане.

Хумата ми е любима. За всяко нещо може да се използва – за коса, за лице, за рамене и шия. Толкова е била разпространена, че във всяка бабина къща ще се намери поне една картонена опаковка, която ще ви предложат да си занесете у дома, защото е „най-хубавото нещо за почистване на лице”.

Класацията ми с бабините съвети обаче води класическо средство против кожни раздразнения. Това е знаменитият крем Здраве. И до днес ще чуете бабите да ни казват да си го купим и да си намажем лицето, напуканите ръце или раничката на коляното (макар и да сме пораснали вече). А категоричността в погледа им, когато ни убеждават е безценна.

Да видим вие какви бабини съвети за хубава кожа помните?