За много мъже и жени белезите могат да са неприятни на видими части от тялото, като лицето, шията, раменете или ръцете. Мнозина търсят непрестанни начини да премахнат неприятните резки след оперативна намеса или друго нараняване, като порязване или изгаряне. Това обаче се оказва доста трудно начинание.

Първото, с което трябва да сте наясно, ако вие или ваш приятел търси начин да премахне белег, е, че при всеки човек, белезите се проявяват по различен начин. Това зависи от кожата и различни процеси в организма. Не съм лекар, така че не претендирам за абсолютна изчерпателност в обясненията ми, но като цяло бих могла да кажа, че някои типове кожа са склонни към образуването на келоиди. Това са разраствания на увредената съединителна тъкан, които се характеризират с надигнати ръбове, неправилна форма и прекомерно отлагане на колаген. Те са разраствания на съединителна цикатрициална тъкан над нивото на кожата. Тези белези са особено неприятни и понякога след опит да се отстранят могат да се увеличат.

Кожата на други хора предполага леки белези, които бързо избледняват и приличат на бледи линии. Те, макар и облагодетелствани в това отношение, също имат видими наранявания и търсят козметични начини, за да изглеждат по-добре.

dermacolourВ нашето съвремие има препрати, които се изписват след дерматологичен преглед, които могат да помогнат за по-бързото зарастване и избледняване на белезите. Друг вариант е да се използват силиконови лепенки, които да покрият белезите и да ги направят незабележими.  Трети вариант е използването на грим. При мъже или жени – използването на грим има за цел да подобри вида, а не да покаже форма на суетност. Обикновено такива гримове са силно матирани, в много нюанси или с хамелионов ефект, за да направят кожата естествена и да покрият несъвършенствата. Такава например е камуфлажната система Дермаколор на  Kryolan. Тя се препоръчва на пациенти по козметични или психологични причини. Препоръчва се и на хора с витилиго (обезцветяване на кожата на места), хемангиоми, розацея, кафяви петна, лунички, акне, пигментационни дефекти, изгаряния, родилни петна, спукани капиляри, бенки, татуси и други.

Това средство е много по-добро, отколкото всеки друг метод, който може се окаже не толкова ефективен.