Да заспите понякога може да се окаже истинско изпитание. При това много по-голямо от събуждането! 😉

Уморени сте след работния ден, след шетането у дома и искате миг спокойствие, но лампата свети или ви пречи телевизорът и предаването, което гледа половинката ви. Можете да го помолите да намали звука или направо да го изключи, ако програмата е със субтитри. Но за съжалени със светлината няма какво да направите. Ами дразнещата неонова табела на улицата, която така мига, че направо ви влудява?

Доказано е, че най-добре се спи в пълен мрак, на отворен прозорец, при ниска температура и свеж въздух. Затова най-здрав и отпочинал вид имат хората по селата, където осветлението е оскъдно и натурално – луната, звездите, където се чуват само монотонните звуци на нощта и където хладният въздух изпълва стаята.

Тогава, след като в големия град ви липсват всички тези неща, как да заспите по-бързо?

Можете да ползвате сънотворно, което може би действа безотказано. Аз лично не съм ползвала, но така казват. Когато все пак започнете да приемате такива препарати, поинтересувайте се дали пък не водят към пристрастяване. Рискът е малък, но знае ли човек. И тъй като аз не зная, моля да не бъде вземано съмнеието ми под внимание.

Другия вариант е да си създадете сами предразполагаща към сън обстановка. Например – направете си една чаша чай преди лягане. Топлината отпуска и скоро се чувствате сънени. Банановият шейк също е подходящ преди лягане, тъй като подхранва чувството за ситост, което пък, както се случва след всяко хранене, ви кара да си поспите. След това си запалете ароматна пръчица – нещо като лавандула или нежна орхидея – аромат, предразполагащ към почивка. За финал пуснете климатика да се включва и изключва монотонно на не много високи, но не и много ниски градуси и си закрийте очите с маска за сън.

audrey-hepburn-cat-breakfast-tiffanys-sleepingДа, тези прелестни маски за сън, не само, че изглеждат много красиви и секси, но и веднага ви дават чувството на мрак, което предизвиква отделянето на по-голямо количество мелатонин – хормонът, отговорен за настъпването на съня.

Ето как нещо толкова малко, може да бъде много полезно. При това не случайно е измислено преди толкова много години. Маски за сън са имали богатите благородни дами, за които са били шити по поръчка с дантели и различни нежни десени. До ден днешен можете да намерите копринени или маски от сатен, а също така и памучни с различни илюстрации. Има с котешки затворени очи, с панделки, пеперуди и какви ли не.