Мимиките, които правим, ни издават

Човешкото лице се формира от 44 мускулни групи, които помагат да предадем вътрешните ни състояния на околния свят.

Да покажеш дали си доволен, харесваш, обичаш или мразиш и още много чувства във всички нюанси – от раздразнение, въодушевление и изумление, до учудване, разочарование и досада, е работа на цялото лице. Само при усмивка не само водещо е движението на устните, а потрепването на бузите, свиването на очите, изпъването на челото и други. Да не говорим, че самите очи (погледът) придават завършен вид на емоцията – искрят, лъщят, зениците се свиват или разширяват, ирисите се движат в определена посока или потрепват едва доловимо.

woman-facial-expressionНаучно доказано е, че човешкото лице е способно да изрази над 10 000 различни гримаси. При това, ако лицето на даден човек е достатъчно изразително би могъл да демонстрира в пълен комплект 18 вида усмивки.

Едни от най-големите умения за военните цели на разузнаването, но и за покер играчите 😉 , е разчитането на мислите и намеренията по лицето. Екипи от специалисти психолози изследват човешките мимики с цел да получат повече информация за психологическото състояние, силните и слабите страни.

Лицевите изражения могат да издадат изцяло личността ни пред човек, който знае какво да гледа. Затова: много е хубаво да имаме изразителни лица, но понякога “poker face”  както се казва, трябва да ни стои в малкия джоб, за да го извадим за пред хората, които не ни вдъхват доверие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *