Човешкото лице се формира от 44 мускулни групи, които помагат да предадем вътрешните ни състояния на околния свят.

Да покажеш дали си доволен, харесваш, обичаш или мразиш и още много чувства във всички нюанси – от раздразнение, въодушевление и изумление, до учудване, разочарование и досада, е работа на цялото лице. Само при усмивка не само водещо е движението на устните, а потрепването на бузите, свиването на очите, изпъването на челото и други. Да не говорим, че самите очи (погледът) придават завършен вид на емоцията – искрят, лъщят, зениците се свиват или разширяват, ирисите се движат в определена посока или потрепват едва доловимо.

woman-facial-expressionНаучно доказано е, че човешкото лице е способно да изрази над 10 000 различни гримаси. При това, ако лицето на даден човек е достатъчно изразително би могъл да демонстрира в пълен комплект 18 вида усмивки.

Едни от най-големите умения за военните цели на разузнаването, но и за покер играчите 😉 , е разчитането на мислите и намеренията по лицето. Екипи от специалисти психолози изследват човешките мимики с цел да получат повече информация за психологическото състояние, силните и слабите страни.

Лицевите изражения могат да издадат изцяло личността ни пред човек, който знае какво да гледа. Затова: много е хубаво да имаме изразителни лица, но понякога “poker face”  както се казва, трябва да ни стои в малкия джоб, за да го извадим за пред хората, които не ни вдъхват доверие.