С идването на по-топлите дни, носим все по-малко дрехи и събираме все повече слънчеви лъчи. Те, естествено, водят до приятен летен загар, който така се харесва от нас. Но дали това е полезно? Какво всъщност представлява тенът?

Освен от слънцето, тен може да се получи и по изкуствен начин – чрез солариуми. Много от дамите го предпочитат, защото, няма какво да се лъжем, с малко по-тъмен цвят всички изглеждаме по-добре. Но заедно с красотата не знаем и какво причиняваме на здравето си. Защото тенът е точно това – реакция на кожата.

Погледнато от медицинска гледна точка, няма здравословен тен. Причината е, че той именно е отговорът на кожата като защита от изгаряне. То може да бъде причинено както от естествен източник като слънцето или изкуствен – солариум. А както знаем, всяко изгаряне е стрес за кожата и може да доведе до редица заболявания и поражения. Затова този феномен не бива да се подценява от когото и да е.

Кожата ни помни. Както всичко останало, и тя има своята памет и за всички щети по нея отвръща с промяна на цвета си, пигментни петна, лунички, белези, бенки, брадавици и прочие. Така че може да видите историята на вашата кожа по всички тези характеристики, които ви описах.

Исках точно преди идването на силния летен сезон да пиша по тази тема, защото ще е най-актуална. Съветвам ви да се излагате на слънце в определени часови диапазони и задължително да използвате добра слънцезащита. И от бриза, и от солта, и от климата все ще се приберете с малко, но здравословен тен. Вие обаче трябва да прецените дали искате да заложите на здравето си, или на красотата. Какво ще изберете?