food organicВече е модерно да се казва “органична храна” на зеленчуци, плодове и подправки, които отглеждаш в селски-домашни условия, без да използваш изкуствени торове и препарати. Покрай това “понятие” се разви истинска мания по здравословното, органичното, хранене и се зароиха и много магазинчета с продукти от естествен произход. Всъщност в тях можете да откриете много и полезни неща, при това на добри цени и разбира се – с автентичен вкус. Гледам, че такива места са много посещавани. След като  няколко човека ми ги препоръчаха реших да вляза и разгледам. Всъщност доста ми допадна това, което видях.

В тях не можете да откриете  краставици и домати, но определено ще помогнат на хора, които се борят с килограмите, спортуват усилено или са просто ценители на естествените храни. По стилажите са наредени паста, бисквити, многозърнести и пълнозърнести храни, мюсли, гризини, истински шоколад, пюрета, зехтин, олио, подправки, както и билки, чайове, сушени плодове, етерични масла и лечебни продукти от природата като мента, валериан, бирена мая и други. Там можете да откриете и естествени маски за лице.

Всичко това е прекрасно за хора, които нямат алтернатива на това да отидат до пазара и да изберат някакви вносни, през зимата – оранжерийни, продукти. Тук-там в щайги има и ГМО плодове и зеленчуци, мненията за които все още са противоречиви.

Но и не са малко хора в страната ни, които живеят в големи градове, но имат наследствени дворове и къщи по селата. Да се занимаваш с отглеждане на животни и градинарство е добро хоби. Излишно е да споменавам колко по-полезни са индивидуално отгледаните продукти. Не малко са проучванията, които сочат, че хората, които се хранят с естествени природни дарове (имам предвид “органични”) не чувстват тежест в стомаха, по-рядко заболяват от гастрити и колити, имат по-добър тонус, по-силна имунна система. А това непременно се отразява и на външния вид – нокти, коса, кожа…