Онзи ден си поговорих с една приятелка, която е професионален модел вече 7 години, за кариерата й и какво мисли за модния бизнес като цяло. Моето мнение беше, че наистина се изкарват много пари с нейната работа, но можеш да я работиш има-няма десетина години, след което биваш „бракувана“ като изветряла стока и оставаш на пазара на труда с пръст в уста, ако не си си намерила някой богат мъж междувременно.

Тя си е много широкоскроена личност и изобщо не ми се обиди, знае че коментарът ми не е злобен. След това ми обърна представите тотално, като каза че в момента парите изобщо не са сериозни. Още от края на 2007г. нещата в бранша се били влошили, ако помните тогава фалира и една от най-известните модни агенции – Джей Моделс, и от този период  модния и рекламен бизнес все още не са се съвзели достатъчно, а хиляди момичета са избрали да станат модели и конкуренцията сред тях се е повишила значително, което пък довело до по-ниски хонорари.

Опроверга ме и по другата точка – че след това или остават без работа, или се женят за някой богат. Даде ми пример с много нейни колежки, които наистина са се покрили от вниманието на публиката, но със спестени пари са започнали да развиват свой бизнес също в някой от подразделенията на модната индустрия, а други тотално са се преквалифицирали. Според нея, хубавото на професията й е, че ти остава доста свободно време и докато за публиката си „просто една глупава красавица“, да завършиш бакалавърска степен и една-две магистратури задочно. Не на последно място, казва тя, да бъдеш модел ти позволява да общуваш с много хора, да създадеш много отношения с най-различни хора, а това както знаем, отваря най-много врати в живота. И така, излезе че кариерата в модния бизнес изобщо не е зле, дори в дългосрочен план.