Лято е, всички мислят за море, усеща се и в градската среда. Колите са все по-малко, а хората са се изпокрили по морета и планини. Аз приключих своята почивка доста рано тази година, но съм с нагласата за още една в малко по-късен, летен етап.

Лятото предразполага и за много други дейности, а не само за ваканция. Например много хора започват социални дейности. Било то организиране на мироприятия в домове за възрастни, почистване на паркове и градини. Мой приятел скоро се издигна в службата си и в момента управлява екип от 20 човека. Много отговорна работа, когато се работи с толкова различни хора е трудно да се намери баланса. Един ден ме попита какво смятам, ако реши да им организира вднъж месечно ден на социалната дейност. Дали това би ги сплотило като екип? Според мен отговорът е да, а идеята е прекрасна, няма по-голяма обединителна сила от доброто. А и когато прекарват повече време заедно, хората се опознават, а това ги кара евентуално да се сближат, а защо не и да се харесат като хора. Идеята му беше, например да се съберат в даден град, тъй като екипа му е от хора в цяла България и с общи услия да почистят, или облагородят някоя детска площадка и да организират някакво малко шоу на децата с аниматор, според мен това е брилянтна идея и би имала огромен успех, защото при вида на детските усмивчици, които са по-чисти от сълза всеки е безсилен, а това добро дело според мен би ги накарало да се чустват горди и би ги накарало да се уважават, което води и до сплотяване. Ние например в нашата фирма сме все млад колектив, също сме над 20 човека и често извършваме подобни дейности, последно събрахме пари, всеки беше свободен да даде сума, която е по силите му, купихме много играчки и ги дарихме в един дом за деца в неравностойно положение. Нямаше по-прекрасно нещо от искрената радост, която изпитаха тези деца. А и смятам , че ако ние възрастните правим добро, безкористно, бихме дали страхотен пример на децата, че доброто съществува и ние хората го създаваме. Дори би било прекрасно, ако служителите, които имат деца, вземат и тях със себе си и заедно да почистят или боядисат някоя детска площадка.

Горда съм с моя прител, че му идват толкова прекрасни идеи, които не само биха сплотила колектива, но биха направили и нещо за другите. Примерът, който може да дадат на младите и децата е безценен, дори бих адмирирала повече фирми да включат социалната дейност в работната си програма.