Не знам дали досега съм споменавала в публикация колко съм несръчна. Аз съм от тези хора, на които не трябва да давате да мият чинии, да нареждат маса, да сервират, да режат с нож или да носят табла с някакви напитки. Или ще счупя някоя чиния, или ще разлея нещо, или ще ви сготвя манджа с нокти, пръсти… е, сещате се. Та моята некадърност доста често се проявява и навън и съм жертвала вече няколко блузи – олети, окапани, изцапани с какво ли не. Затова предпочитам често да нося по-тъмни дрехи.

Ужасно е обаче, когато едно такова оливане съсипе деня и настроението ти. Но е прекрасно когато произшествието има изненадващ и неочакван завършек. Моят хепи енд в такава ситуация ме сполетя точно на рожденият ми ден. И може би именно това ме мотивира да пиша за случката днес. Тя ще ви се стори незначителна, но от моя гледна точка означава много, тъй като е пример за човешката доброта, за жестове, които разкрасяват ежедневието ни и ни връщат усмихнатото настроение.

lavkaЗа празника си се бях наконтила и само се молех да не ме сполети някоя „беда?. Почерпих колегите от офиса. Денят мина по страхотен начин и дойде време да си тръгвам и да се видя с приятелите – и тях да почерпя. Умората обаче си каза думата и тъкмо това ме накара да потърся някаква будка за кафе. Изборът ми падан на Lafka – изглежда чиста и добре подредена. Не бях пила и кафе оттам и сметнах,че случаят е подходящ да опитам. Тъкмо щях да си изградя някакво мнение по въпроса с киоските на Lafka – така коментирани напоследък. Жената ми го направи много бързо и за късмет тъкмо платих и получих касова бележка – това го подчертавам като плюс, направих две крачки и се самозялах до китката. Не успях да оцеля блузата. Жената първо се засмя, а после като ме чу да ругая и да се вайкам, и то тъкмо на рождения ми ден, ме съжали и ми подаде салфетки и дори ми направи друго кафе. БЕЗПЛАТНО като комплимент за рождения ден! Колко хора от колко места ще направят подобен жест?! Повечето изобщо няма да ме отразят, ще се скрият зад прозорчето и ще се правят, че не са ме видели. А жената от Lafka се държа изключително мило и озари с жеста си деня ми.

Едно кафе ще си кажете вие. Не струва нищо пред нещата, които ми подариха. Но проявеното внимание е по-важно, тъкмо защото жестът беше импулсивен, направен с доброта, от случаен, непознат човек и на място на което най-малко го очаквах.

Google+ Comments

Leave a Reply